EEN NIEUW GELUID

Verkiezingsprogramma 2022-2026

Op deze pagina kun je ons volledige programma puntsgewijs doornemen. Voor een PDF-versie, klik op de button.

Download verkiezingsprogramma

EEN NIEUW GELUID

Verkiezingsprogramma 2022-2026

Op deze pagina kun je ons volledige programma puntsgewijs doornemen. Voor een PDF-versie, klik op de button.

Download verkiezingsprogramma

THEMA: WONEN

Hoe ziet VOTE dit thema?

Iedereen die in Valkenswaard wil wonen, moet hier kunnen wonen. Echter, de huidige woningmarkt maakt dit natuurlijk niet eenvoudig. Vooral starters en jonge gezinnen willen zich hier graag vestigen, maar de mogelijkheden zijn zeer beperkt. Er moeten daarom keuzes gemaakt worden, maar ook vol worden ingezet op nieuwe woningen. We zijn in onze gemeente al druk bezig met diverse woningbouwprojecten, maar helaas zijn deze niet altijd passend voor mensen die op zoek zijn naar hun eerste woning. Wij denken dat hier nog veel kansen liggen en willen ons hier de komende jaren hard voor maken. Dat zit hem niet alleen in nieuwe woningen, maar ook in het bevorderen van de doorstroom en het kijken naar creatieve oplossingen.

Onze visie voor de toekomst

  • VOTE wil dat iedereen die in Valkenswaard wil wonen, kan wonen en zet zich hiervoor maximaal in.
  • VOTE wil zich sterk maken voor meer woningen voor starters, gezinnen en ouderen, zowel op het gebied van sociale huur- als koopwoningen.
  • VOTE wil zich sterk maken voor een effectievere doorstroom binnen het woningaanbod in onze gemeente (lees: starterswoningen, gezinswoningen, seniorenwoningen en sociale huurwoningen)
  • VOTE wil dat het makkelijker wordt voor starters om aan een geschikte woning te komen.
  • VOTE wil op een creatieve manier omgaan met het creëren van woningen.

Hoe we dit willen bereiken

  • Voor nieuwe woningbouwprojecten wordt een zelfbewoningsplicht ingesteld.
  • Plannen stimuleren voor creatieve woonvormen zoals meergeneratiewoningen, tiny houses, het splitsen van oude grote boerderijen en CPO-projecten in onze gemeente.
  • Wanneer mogelijk leegstaande bedrijfs- en winkelpanden ombouwen tot woningen.
  • Een starterswijk creëren aan de oostzijde van de Eindhovenseweg door het helpen verplaatsen van winkels aan de Corridor en Kerverij.
  • Het stimuleren van startersleningen voor inwoners van Valkenswaard die op zoek gaan naar een koopwoning.
  • Bij nieuwe woningbouwprojecten moet de gemeente kijken naar de mogelijkheden om bepaalde groepen voorrang geven. Denk bijvoorbeeld aan jonge gezinnen, afgestudeerden die zich in hun geboorteplaats willen vestigen of sociale huur.
  • De gemeente, en niet alleen de projectontwikkelaar, medeverantwoordelijk maken voor het gesprek met de omgeving bij bouwplannen. Dit kan door middel van enquêtes en inloopavonden.

THEMA: BRUISENDE DORPSKERNEN

Hoe ziet VOTE dit thema?

Gemeente Valkenswaard bestaat uit drie dorpskernen, met elk zijn eigen faciliteiten. Het centrum van Valkenswaard staat al decennia bekend als bruisend horecagebied, Dommelen heeft sinds kort een up-to-date winkelcentrum van alle gemakken voorzien en Borkel en Schaft heeft door zijn rustige ligging en karakteristieke dorpsplein al jarenlang een belangrijke functie voor natuurbezoekers in onze gemeente. Kortom, alles wat een inwoner van Valkenswaard zich wenst lijkt aanwezig. Echter, men lijkt haast van mening dat de beste tijd van onze gemeente achter ons ligt.

Onze visie voor de toekomst

  • VOTE wil samenwerkingen tussen (horeca)ondernemers nadrukkelijker stimuleren: wie samenwerkt wordt beloond.
  • VOTE wil een voorloper zijn in het uitdragen van het trotse gevoel op onze bruisende centra en activiteiten die daarin plaatsvinden.
  • VOTE wil mensen en organisaties met goede ideeën meer ruimte bieden om deze te realiseren, maar wel kritisch kijken naar de haalbaarheid en meerwaarde.
  • VOTE wil daadkrachtiger zijn bij het creëren van een aantrekkelijk, groener en compact centrum van Valkenswaard.
  • VOTE wil van het centrum van Valkenswaard meer één geheel maken. Dit geldt voor zowel winkel- als horecastraten.

Hoe we dit willen bereiken

  • Grote evenementen zoals de Bloemencorso en carnaval beter op de kaart zetten. Dit kan door de verbinding tussen verenigingen, ondernemers en gemeentelijke instanties te versterken en door gezamenlijk deze prachtige evenementen groots uit te dragen.
  • De vindbaarheid en bereikbaarheid van de dorpskernen van Dommelen en Borkel en Schaft vergroten.
  • Het kritisch heroverwegen van de huidige overheidsinstellingen die zich inzetten voor het op de kaart zetten van de gemeente Valkenswaard. Terug naar de kern en communicatie en organisatie vereenvoudigen (functionarissen, verdeling kerntaken).
  • Een heroverweging van de geluidsnormen, zodat activiteiten op daarvoor bestemde locaties sneller doorgang kunnen vinden.
  • Aanpassingen in Masterplan centrum om een compacter centrum te realiseren en ruimte vrij te maken voor woonfuncties. Winkels moeten voornamelijk gevestigd zijn aan westzijde van de Corridor, Handwerkstraat, Valkenstaete en Eindhovenseweg tussen Markt en Beelmanstraat. Op de oostzijde van de Corridor en Kerverij volledig inzetten op woonfuncties.
  • De Hofnar moet toegankelijker zijn voor samenkomsten en activiteiten van de gemeenschap. Het moet gaan dienen als centraal punt voor culturele en sociale activiteiten binnen Valkenswaard.
  • De Valkenswaardse kermis een make-over geven waarbij samenwerking tussen horecaondernemers en het verbinden van de twee horecagebieden centraal staat.

THEMA: VERENIGINGSLEVEN

Hoe ziet VOTE dit thema?

Valkenswaard staat bekend om zijn grote, veelzijdige verenigingsleven: zowel op het gebied van sport als cultuur. Hier zijn dagelijks een zeer groot aantal vrijwilligers bij betrokken. Al deze verenigingen zorgen voor een grote levendigheid in onze mooie dorpen. Het draagt bij aan de sociale ontwikkeling, de gezondheid, het welzijn en de sociale cohesie van ons allemaal. Wij als VOTE zien dit als een onmisbaar onderdeel van de gemeenschap en zijn enorm trots op de manier waarop Valkenswaard hier vorm aan geeft. Als gemeente willen we er dus alles aan doen om dit te behouden en het waar mogelijk te versterken. Belangrijk hierbij is dat we dit als gemeente nog sterker uitdragen, zowel in onze eigen als de omliggende gemeenten.

Onze visie voor de toekomst

  • VOTE wil het sterke verenigingsleven waarborgen, maar ook met elkaar verbinden. Wij zijn ervan overtuigd wanneer verenigingen de krachten bundelen en samenwerken dat we nóg meer uit ons verenigingsleven in onze gemeente kunnen halen.
  • VOTE wil vereenvoudiging van de organisatie en het contact tussen alle instanties die betrokken zijn bij sport in gemeente Valkenswaard. Dit betreft de sportraad, sportconsulenten, verenigingsbesturen en het onderwijs.
  • VOTE wil een prioriteit maken van het sterker waarderen van vrijwilligers binnen de gemeente. Ze moeten zich altijd gesteund en gesterkt voelen.
  • VOTE wil initiatieven van verenigingen graag ondersteunen, vooral wanneer hierbij de samenwerking wordt gezocht tussen verschillende verenigingen. Dit kan door middel van vereenvoudigde regelgeving, subsidies en aanspreekpunten.
  • VOTE wil zorgen voor effectiever gebruik van de publieke ruimtes: eenvoudig gebruik door de gemeenschap stimuleren en tegelijk de afhankelijkheid van subsidies van deze locaties verminderen.

Hoe we dit willen bereiken

  • Het verenigingsleven kan nog verder versterkt worden door een platform te creëren waar kennis, materialen en wervingsmethoden met elkaar gedeeld worden. Door zich gezamenlijk op te stellen kunnen verenigingen van elkaar leren, maar zich ook beter aan de buitenwereld presenteren.
  • Verenigingen hebben één duidelijk aanspreekpunt voor hun vragen. Deze persoon moet directe inspraak hebben in een adviserende Sport- of Cultuurraad, maar ook direct contact hebben met de uitvoerende sportconsulenten.
  • Er moet binnen de gemeente een stabiele, proactieve sportafdeling worden opgebouwd die in overleg met de verenigingen een heldere sportvisie neerzet. Dit zorgt ervoor dat de sportraad, sportconsulenten, verenigingen, scholen, maar ook de afdelingen beheer en verhuur effectiever kunnen samenwerken.
  • De sportraad en cultuurraad moeten een meer centrale rol krijgen als het gaat om het ondersteunen van het verenigingsleven. Zij zijn degenen die toezicht moeten houden op het waarborgen van de langetermijnvisie en het gemeenschappelijk belang.
  • Inzetten op een bredere, multifunctionele invulling van het sportgebouw bij SG Were Di. Hiervoor moet de gemeente in overleg gaan met OMO/SG Were Di om hiermee het tekort aan binnensportruimtes te verminderen, de exploitatie te verbeteren en een betere samenwerking tussen Were Di en verenigingen te realiseren.
  • Werken aan een betere exploitatie van sportcentrum De Wedert. Enerzijds moet het beheer van zowel het zwembad, de sporthal als de horecavoorziening geëvalueerd worden, anderzijds moet er gekeken worden naar de bezetting en wat daarin mogelijk is.
  • De Hofnar moet toegankelijker zijn voor samenkomsten en activiteiten van verenigingen. Hiermee worden culturele verenigingen voorzien in geschikte ruimtes en is samenwerking gemakkelijker te realiseren.
  • Carnavals- en bloemencorsoverenigingen moeten optimaal ondersteund worden door middel van hulp bij het vinden van bouwlocaties en het aanvragen van vergunningen. Maatwerk moet hierbij echter wel de norm blijven.

THEMA: ONDERNEMERSCHAP & ECONOMIE

Hoe ziet VOTE dit thema?

Valkenswaard is in vele opzichten een unieke gemeente. Het heeft het aanzien en de faciliteiten van een stad, maar tegelijkertijd het ons kent ons gevoel van een dorp. Men is betrokken bij wat er lokaal gebeurt en dat geldt ook voor de relatie tussen inwoners en het bedrijfsleven. Dit is terug te zien in bijvoorbeeld sponsoring van evenementen en verenigingen, maar ook in de gunfactor van inwoners om lokaal te kopen. Voor de consument betekent dit wel dat het aanbod divers en specialistisch moet zijn en dat de bestaande ondernemers er het maximale uit kunnen halen.

Onze visie voor de toekomst

  • VOTE wil een betere samenwerking tussen gemeente en ondernemers.
  • VOTE wil zich inzetten voor een gunstig ondernemersklimaat voor zowel nieuwe als gevestigde ondernemers.
  • VOTE wil een innovatieve blik op de toekomst, maar heeft oog voor behoud van wat werkt.
  • VOTE wil ondernemers een centrale rol geven in de besluitvorming.
  • VOTE wil regelgeving en bureaucratie vereenvoudigen.

Hoe we dit willen bereiken

  • Er moeten periodieke ondernemersoverleggen plaatsvinden waarin ondernemers nieuwe initiatieven kunnen aandragen ten behoeve van gemeentelijke besluitvorming en feedback kunnen geven op de huidige situatie.
  • Valkenswaardse ondernemers moeten een actief, toegankelijk aanspreekpunt hebben om zowel hun zorgen als creatieve ideeën te delen.
  • De gemeente Valkenswaard moet inzetten op een eenvoudige en eenduidige marketingstrategie voor en door ondernemers/omwonenden.
  • De gemeente Valkenswaard moet ondernemers in de detailhandel helpen om hun winkels toekomstbestendig te maken. Denk aan het stimuleren van moderne verkoopmethoden en digitale veiligheid.
  • De gemeente moet een faciliterende rol spelen bij de verbinding tussen ondernemers en onderwijsinstellingen ten behoeve van stageplekken en het voorbereiden op de arbeidsmarkt.
  • Voor een aantrekkelijk winkelcentrum zijn grote nationale ketens onmisbaar. De gemeente moet zich hardmaken om in overleg met lokale ondernemers dergelijke ketens naar Valkenswaard te halen.
  • De maatschappelijke opgave van agrariërs moet ondersteund worden door kavelruil te faciliteren, zodat het agrarisch gebied versterkt kan worden.
  • Er moeten gesprekken gefaciliteerd worden tussen diverse partijen om door middel van samenwerking de overlast van wilde dieren tegen te gaan.

THEMA: LEVEN IN EEN MOOI VALKENSWAARD

Hoe ziet VOTE dit thema?

Leven in een mooi Valkenswaard, dat is de wens van elke inwoner in onze gemeente. Daarbij is het onoverkomelijk dat wat voor de een positief is, voor een ander een doorn in het oog kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ontmoetingsplek voor jongeren, de inrichting van het Valkenswaardse marktplein of de invulling van het Eurocircuit. Daarnaast zijn er onderwerpen die voor de een van veel groter belang zijn dan voor de ander. Zoals de bereikbaarheid van ons centrum, wateroverlast, en het beheer van natuurgebieden zoals de Malpie en De Grote Meer. In alle situaties blijft voor ons het belangrijkste dat de leefbaarheid van de gemeente voorop staat. Belangen van individuen zouden nooit zomaar voorrang moeten krijgen boven het algemeen maatschappelijk belang.

Onze visie voor de toekomst

  • VOTE wil dat er altijd zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met de belangen van iedere inwoner, zonder die daarbij voorrang te verlenen aan het algemeen maatschappelijk belang.
  • VOTE wil dat het melden van lokale problematiek makkelijker wordt.
  • VOTE wil duurzame initiatieven ondersteunen.
  • VOTE wil de infrastructuur van, naar en binnen de gemeente Valkenswaard optimaliseren.
  • VOTE wil maatwerk leveren als het gaat om leefbaarheid in de wijken.

Hoe we dit willen bereiken

  • Problemen dienen zo dicht mogelijk bij de kern aangepakt te worden dankzij directer contact met de wijken en daadkrachtiger op te treden.
  • De gemeente moet het huidige (digitale) meldpunt transparanter, sneller en efficiënter maken, zodat inwoners de status van verzoeken kunnen inzien en hiervan op de hoogte blijven.
  • Meer groen en een betere afvalscheiding in de publieke ruimte moet bijdragen aan een duurzamere gemeente.
  • Jongeren moeten in de gemeente Valkenswaard meer toegankelijke ontmoetingsplekken hebben, gerund door jongerenwerkers. Het Don Bosco park zou hiervoor een geschikte locatie zijn.
  • Buurtcentra en andere laagdrempelige ontmoetingsplekken zijn veelal verdwenen. Er moeten dus vervangende locaties worden gerealiseerd.
  • De realisatie van meer snelle oplaadpunten, carpoolplekken en het stimuleren van initiatieven omtrent deelfietsen moet zorgen voor een verduurzaming van de infrastructuur.
  • Door middel van betere afstemming met Bravo kan er een betere bereikbaarheid met het openbaar vervoer worden gerealiseerd. Dit geldt met name voor industrieterrein Schaapsloop, Borkel en Schaft, de Kreijenbeek en de wijken Hoge Akkers en Lage Heide.
  • Vanuit elke woonwijk moet men gemakkelijk en veilig naar een basisschool kunnen gaan. Het behoud van basisschool Servatius is dus essentieel voor de leefbaarheid van Borkel en Schaft. Echter, ook in de rest van gemeente moeten locaties en huisvesting van scholen constant geëvalueerd worden.
  • Het Eurocircuit moet beschikbaar zijn voor alle daar aanwezige verenigingen en al hun activiteiten. Er moet echter wel onderzoek worden gedaan naar de exploitatie van dit terrein: enerzijds naar het up-to-date houden van de aanwezige faciliteiten, anderzijds naar de mogelijkheden voor ander type evenementen.
  • Op belangrijke plaatsen (bushaltes, horecagebieden, ingang natuurgebieden) moeten meer stallingsplaatsen voor fietsen geplaatst worden.
  • Ten behoeve van de veiligheid en leefbaarheid moeten parkeerplekken op drukke punten, zoals bijvoorbeeld de Eindhovenseweg en Leenderweg, herzien worden.
  • Betere bewegwijzering realiseren als het gaat om rijrichting in het centrum en naar zowel betaalde als gratis parkeervoorzieningen.
  • De natuur moet een belangrijk rol spelen in het dagelijks leven van de inwoners. Denk aan het verbeteren van de toegankelijkheid van natuurgebieden als de Malpie en de Grote Meer, het inrichten van een park als ontmoetingsplek en het creëren van een losloopgebied voor honden.

THEMA: ZORG & WELZIJN

Hoe ziet VOTE dit thema?

Gezondheidszorg moet in de gemeente Valkenswaard beschikbaar zijn voor iedereen doordat het betaalbaar, toegankelijk en dichtbij georganiseerd is. We laten niemand vallen, elke inwoner krijgt de hulp die hij of zij nodig heeft. Hierbij is maatwerk en een goed gesprek in onze ogen cruciaal. VOTE wil dat zorg voor iedere inwoner beschikbaar is en dat onze inwoners dus ook weten wáár zij terecht kunnen voor hulp. Primair gelooft VOTE in een preventieve aanpak.

Onze visie voor de toekomst

  • VOTE wil extra inzetten op preventie en een gezonde leefstijl om zo zorgkosten te voorkomen.
  • VOTE wil initiatieven stimuleren om inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt en inwoners met een beperking mee te laten participeren in de samenleving.
  • VOTE wil alle facetten van zorg met elkaar in verbinding brengen: mantelzorgers, inwoners, verenigingen wijk- en dorpscommissies, zorgaanbieders en andere zorgpartners.
  • VOTE wil problemen voorkomen en direct handelen bij signalen. Daarom zetten we in op preventie, vroeg signalering bij schulden en snelle inzet van kwalitatieve zorg. Wijk- en dorpscommissies spelen hier een belangrijke rol in.
  • VOTE wil (digitale) laaggeletterdheid regionaal aanpakken.

Hoe we dit willen bereiken

  • Het is van belang dat het armoedebeleid wordt doorontwikkeld samen met partners als het armoedeplatform en schuldhulpverlening. De Boodschappenmand in Valkenswaard is een onderdeel van die doorontwikkeling, waarbij het uiteindelijke doel is dat géén inwoner meer afhankelijk is van de voedselbank.
  • Het is van belang dat er één centraal loket is voor hulpbehoevende inwoners. Ook in de wijken en dorpen is er een aanspreekpunt in de vorm van een wijk- of dorpsondersteuner.
  • Uit onderzoek blijkt dat leerlingen uit sociaal-economisch zwakkere milieus, grote gezinnen of met niet-Nederlands sprekende ouders, de grootste kans lopen om slecht in hun vel te zitten, en leervertraging op te lopen. De gemeente Valkenswaard zet Nationaal Programma Onderwijs (NPO-)gelden in om dit te voorkomen. Pedagogisch medewerkers van kinderopvangorganisaties, het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) en jeugd- en maatschappelijk werkers kunnen hier allemaal bij betrokken worden.
  • Vrijwilligers moeten op zo veel mogelijk creatieve manieren ondersteund worden. Zij verdienen erkenning, zoals bijvoorbeeld op het Vrijwilligersgala. Vrijwilligers dragen voor het grootste deel bij aan het sociale kapitaal van Valkenswaard!
  • Verenigingen en ondernemers moeten gestimuleerd worden om voor verstandelijk en lichamelijk beperkten meer activiteiten, maar ook werkplekken te creëren.
  • Collectieve ziektekostenverzekering vanuit de gemeente blijft bestaan. Verzekert de inwoners met een minder inkomen en minder goede gezondheid rust en zekerheid. Voorkomt zorgmijding en schuldhulpverlening.
  • De bijstandsregels op het gebied van giften moeten versoepeld worden.
  • Jongeren die in aanmerking komen voor jeugdhulp moeten dat op het moment dat zij de leeftijd van 18 bereiken zelf gaan betalen. Deze overgang moet wat VOTE betreft meer geleidelijk, omdat er sprake kan zijn van complexe problemen of ouders die over weinig middelen beschikken. Het kan nooit zo zijn dat in onze gemeente een hulpbehoevende van de ene op de andere dag geen hulp meer ontvangt.
  • De kosten-naar-draagkracht- regeling is van cruciaal belang voor de betaalbaarheid van de zorg. Uit een evaluatie blijkt dat deze regeling primair voor kwetsbare inwoners een stapeling van kosten voorkomt en dat harde inkomensgrenzen afgeschaft zijn. Het is één van de middelen die VOTE graag wil inzetten om ‘verborgen’ armoede op te sporen.

THEMA: VERNIEUWENDE POLITIEK

Hoe ziet VOTE dit thema?

Valkenswaardenaren zijn trots op hun gemeente. Men wil graag iets betekenen voor de omgeving en nieuwe initiatieven zijn volop te vinden. Om dit alles in goede banen te leiden is de gemeenteraad de eindverantwoordelijke om daarin de juiste keuzes te maken en te zorgen dat inwoners zich gehoord voelen. Naar ons idee is er hierbij ruimte voor verbetering. We horen regelmatig dat men het gevoel heeft dat de gemeente te ver af staat van de inwoners en dat er meer samengewerkt kan worden. Het is daarom in onze ogen goed dat de manier van besluitvormen geëvalueerd wordt.

Onze visie voor de toekomst

  • VOTE wil een transparante en effectieve communicatie tussen inwoners, specialisten en de Valkenswaardse politiek.
  • VOTE wil samenwerkingen stimuleren tussen alle organisaties die betrokken zijn bij eenzelfde onderwerp.
  • VOTE wil actief samenwerken met alle omliggende en vergelijkbare gemeenten om zo te kunnen leren van elkaars fouten en successen.
  • VOTE wil een daadkrachtige en flexibele samenwerking tussen college en raad.
  • VOTE wil een proactieve politiek voeren in plaats van reactief.
  • VOTE wil een constructieve houding waarbij ten allen tijden een wij/zij verhouding wordt voorkomen.

Hoe we dit willen bereiken

  • Wethouders solliciteren bij de gemeenteraad, alvorens zij gekozen worden om zo een democratischer gekozen college te vormen.
  • Geen misbruik motie vreemd, maar meer initiatief in agendering van stukken.
  • Er moet meer ruimte zijn voor evaluatie en tussentijds bijsturen van de uitvoering van ingebrachte en aangenomen moties.
  • Lokale politici moeten voorafgaand aan besluitvorming op locatie in gesprek gaan met specialisten en álle betrokkenen.
  • De grootte van de impact bij vergunningsaanvragen bepaalt of bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor de omgevingsdialoog, of dat de gemeente hiervoor medeverantwoordelijk is.
  • Door middel van een ticketsysteem moet voor inwoners duidelijk zijn wat de status is van hun vraagstuk (is het in behandeling, nog te behandelen, aangenomen of afgewezen) en welke mogelijke stappen kunnen zij nog zetten m.b.t. hun vraagstuk.
  • Een samenwerking met alle omliggende gemeenten bevorderen, om van elkaar te leren en de verbinding te zoeken. Het Samenwerkingsverband A2-Gemeenten hoeft dit niet in te weg staan.
  • Organiseren van bijeenkomsten in de wijk waarin inwoners de plannen voor een beter Valkenswaard, Dommelen en Borkel & Schaft kunnen presenteren.

Enthousiast geworden?

Share by: